10 vuotta viipurilaiskoirien apuna

Viipurin Koirien kymmenes toimintavuosi on päättymässä. Kiitämme kaikkia tänä aikana Viipurin koiratarhoja auttaneita ja yhdistyksen toimintaan osallistuneita. 

Yhdistys tukee kahta viipurilaista löytökoiratarhaa ja niiden pyörittäjiä Irinaa ja Olgaa raskaassa työssään resurssiensa mukaan. Molemmat tarhanpitäjät tekevät työtä vaatimattomissa olosuhteissa, mutta suomalaisavun vuoksi olosuhteet eivät ole enää ihan niin alkeelliset kuin ne alkuun olivat. Venäjä on edelleen haastava toimintaympäristö suomalaiselle hyväntekeväisyysjärjestölle mm. kulttuurierojen vuoksi. Kymmenessä vuodessa on kuitenkin tehty paljon - on rakennettu kaikenlaista ja molemmille tarhoille on noussut mökkejä, koppeja, katoksia ja aitauksia. Konkreettista ruoka- ja tarvikeapua ja taloudellistakin apua pystytään nykyään antamaan jo aivan säännöllisesti. Suomalaisapu käytetään mm. ruuan ja juomaveden hankkimiseen, lämmityskuluihin sekä auttamaan eläinlääkärinkuluissa ja sterilaatioissa. Mahdollisuuksien mukaan toteutetaan myös isompia projekteja.

Kaikki yhdistyksessä mukana olleet ovat tehneet korvaamatonta työtä. Entisille aktiiveille ja erityisesti perustajajäsenille suuri kiitos. Meidän nykyisten aktiivien ei ole tarvinnut aloittaa työtä tyhjältä pöydältä, vaan toimintamallit ovat siirtyneet aktiivipolvelta seuraavalle ja niistä on ollut hyvä jatkaa ja kehittää toimintaa edelleen. Aktiivien määrä on hiukan lisääntynyt ja toiminnan volyymi muutenkin kasvanut alkuvuosista, mutta olemme monella tavalla edelleen se sama yhdistys, joka vuonna 2006 perustettiin Viipurin löytökoiratarhojen tukemiseksi ja kotien löytämiseksi kodittomille koirille.

Viipurin Koirat ry on vakiinnuttanut paikkansa suomalaisten rescuetoimijoiden joukossa. Näkyvyys on erityisesti sosiaalisen median ansiosta aivan toista luokkaa kuin yhdistyksen alkuaikoina ja keräyksiä on sen vuoksi helpompi järjestää. Pohjimmiltaan painitaan kuitenkin aivan samojen asioiden parissa kuin 10 vuotta sitten: ruuan riittävyys, sairastavat koirat, jatkuva hylättyjen koirien tulva tarhoille, kylmä, märkä, paikallisten ihmisten piittaamattomuus. Suomen puolella työllistävät mm. kotiehdokkaiden haastattelut, tiedottaminen ja varainhankinta, ja toisinaan myös karkaamiset ja kodinvaihtajat. Näiden asioiden parissa käynnistyy myös yhdestoista toimintavuotemme vapaaehtoistyössä. Vahva auttamisenhalu motivoi puurtamaan eteenpäin vaikka välillä hammasta purren.

Viipurin Koirat ry juhlisti 10-vuotista taivaltaan Helsingissä koiramaisessa juhlatapahtumassa  elokuun puolivälissä. Tapahtumapaikkana oli Tuomarinkartanon Vinttikoirakeskus. Alun rankkasateesta huolimatta päivä kirkastui, ja paikalle saapui mahtava määrä viipurilaisia perheineen. Ohjelmassa oli mm. luentoja, virikerata, leikkimielinen koiranäyttely (Hauskin Häntä, Viipurin Valio jne.), myyjäisiä, kirpputori, vegaanista makkaraa, koiravalokuvausta, nakinsyöntikisat, käytösneuvontaa. Koiranäyttely oli onnistunut hyvänmielen ohjelmanumero, jossa kisasi toinen toistaan yksilöllisempiä viipurilaisia. Tapahtuman tuotoksi tuli 2069,34 euroa, jonka yhdistys päätti lahjoittaa tarhanpitäjä Olgan tulipalossa tuhoutuneen talon jälleenrakentamiseen.