Adoptio-ohjeet

Tutustuthan ohjeisiin huolella ennen hakemuksen täyttämistä.

Ehdot onnistuneelle adoptiolle

 • Edellytämme koiranottajilta vähintään 23 vuoden ikää. Tämän nuoremmille yhdistys ei luovuta koiria.
 • Emme pääsääntöisesti luovuta aikuisia koiria ensimmäiseksi koiraksi.
 • Emme luovuta aikuisia koiria alle kouluikäisten lasten perheisiin.
 • Emme luovuta koiria päihdeongelmaisille.
 • Koko perheen tulee olla samaa mieltä koiran hankinnasta ja sitoutua siihen.
 • Koiraa harkitsevan tulee ymmärtää, että löytökoirilla voi olla terveysongelmia, joista voi koitua yllättäviäkin eläinlääkärikuluja.
 • Vaikka pyrimme välittämään vain hyväluonteisia koiria, voi koiran käytöksessä silti ilmetä ongelmia Suomeen tulon jälkeen. Koirilla voi olla esimerkiksi vaikeuksia sopeutua kaupunkielämään, vahtiviettiä, erilaisia pelkotiloja tai eroahdistusta. Uudella kodilla tulee olla keinot näiden haasteiden voittamiseksi ja halu panostaa koiran auttamiseen. Jos koiralla ilmenee käytöstä, joka saattaa johtua kivusta, on kodin selvitettävä kivun syy ja huolehtia sen hoidosta.
 • Koiran tulevassa kodissa on oltava vakituiset tulot ja säännöllinen elämänrytmi.
 • Koiran adoptiota tulee olla harkittu perusteellisesti ja koiraan halutaan sitoutua koko sen elämän ajaksi.
 • Koiria ei luovuteta pelkästään ulkona asuviksi.
 • Vaikka yhdistys auttaa koiran uudelleen sijoituksessa mahdollisten ongelmien takia (esim. omistajan sairastuttua vakavasti), syitä koirasta luopumiseen eivät ole avioero, lapsen syntymä, muutto, opiskeluiden aloitus tai työttömyys. Nämä asiat ovat osa elämää, niin kuin koirakin.
 • Koiravaraajan yhteydenoton ehtona on, että lomake on täytetty huolellisesti ja sivujemme adoptio-ohjeisiin on tutustuttu. Tutustu myös adoptiosopimukseen huolellisesti etukäteen yhdessä muiden perheenjäsenten kanssa ja mieti, oletko valmis sitoutumaan siinä mainittuihin ehtoihin.
 • Suosittelemme vahvasti, että perheeseen ei hankita samaa sukupuolta olevia koiria alle kahden vuoden ikäerolla.

Adoptioprosessi

Adoptioprosessi aloitetaan täyttämällä adoptiohakemus ajan kanssa. Hakemuksen täyttäminen ei sido sinua vielä mihinkään.

Jos yhdistys kokee hakemuksen sopivaksi, koiravaraajamme ovat yhteydessä hakijaan noin viikon kuluessa tekstiviestillä tai sähköpostilla. Emme ota yhteyttä  löytökoiralle epäsopiviksi kokemiimme koteihin. Yhteydenottoa seuraa puhelinhaastattelu, jota varten koiravaraaja sopii kotiehdokkaan kanssa haastatteluajan. Haastattelun tavoitteena on keskustella koiran hankinnasta perusteellisesti ennen adoptiopäätöstä. Pyrimme sijoittamaan jokaisen koiran juuri sille sopivaan kotiin. Koiravaraaja auttaa hakijaa valitsemaan perheeseensä sopivimman koiran.

Toivomme ensisijaisesti koteja Suomessa kotihoidossa oleville koirille, sillä kodin saanut saattaa vapauttaa hoitopaikan seuraavalle viipurilaiselle.

Jos haastattelun jälkeen päädytään koiran varaukseen, on hakijan täytettävä adoptiosopimus ja maksettava koiran kulukorvaus 390 €. Sopimusta tulee lähettää kaksi samanlaista, molemmat täytettynä ja allekirjoitettuna. Liitä mukaan postimerkillä varustettu palautuskuori. Oman kappaleesi sopimuksesta saat tässä kuoressa takaisin muutamien viikkojen kuluessa. Lähetä samassa kuoressa myös kuitti suoritetusta maksusta. Osoitteen löydät sopimuksesta tai yhteystiedoista.

Maksu suoritetaan tilillemme Nordea FI96 1394 3500 1553 83. Merkitse viestikenttään koiran nimi. Huom! Maksua ei palauteta, jos adoptoija peruu varauksen. Huom! Tämä tili on ainoastaan koirien kulukorvausta varten. Lahjoitustilin tiedot löydät Yhteystiedoista.

Viipurin Koirat ry pidättää itsellään oikeuden purkaa varaus, jos tulee ilmi seikkoja, jotka eivät puolla koiran luovuttamista kyseiseen kotiin.

Kun olemme saaneet adoptiosopimuksen ja koiran maksun, otamme yhteyttä sähköpostitse tai tekstiviestillä ilmoittaaksemme koiran Suomeen tulopäivän. Samalla annamme ajo-ohjeet hakupaikalle Sipooseen.

Kustannukset

Koiran kulukorvaus on 390 €.
Hinta koostuu

 • eläinlääkinnällisestä rajatarkastustuksesta (sis. asiapapereiden ja mikrosirun tarkistamisen, hinta 142 e). Tarkastuksen suorittaa Eviran rajaeläinääkäri.
 • tunnistesirusta (koiran sirunumero rekisteröidään myös yhdistyksen nimissä turvasiru.fi-palveluun parin kuukauden sisällä Suomeen tulosta)
 • ekinokokkimadotuksesta (1-5 vrk ennen tuontia)
 • rabiesrokotuksesta (vähintään 21 vrk ennen tuontia)
 • vähintään kerran (yleensä kahdesti) annetusta neloisrokotuksesta (sisältää suojan tarttuvaa maksatulehdusta, penikkatautia, parvoripulia ja leptospiroosia vastaan) 
 • ulkoloishäädöstä
 • koiran kuljetuksesta Viipurista Vaalimaan raja-aseman kautta Suomeen
 • ylläpidosta Viipurissa ennen adoptiota

Uuden kodin on huolehdittava asianmukaisen tehosterokotteiden hankkimisesta itse. Aikuiset koirat tuodaan sterilisoituina/kastroituina. 

Lisäksi koiraa luovutettaessa edellytetään, että asiakas tuo koiranruokasäkin laadukasta penturuokaa (eläinkauppatasoista) Viipuriin lähetettäväksi. Määrä vähintään 15 kg. Luovutukseen saa tuoda muitakin viemisiä tarhoille, kuten puruluita ja palloja sekä muita kestäviä leluja.

Lue lisää ohjeita uuden kodin oppaastamme.

Tuomme koirat Suomeen maa- ja metsätalousministeriön voimassaolevia maahantuontimääräyksiä noudattaen. Yhdistyksellä on voimassa oleva aluehallintoviraston myöntämä eläintenkuljetuslupa ja kuljettajamme ovat osallistuneet eläinkuljettajakoulutukseen. Viipurin Koirat ry on rekisteröitynyt eläinten maahantuojaksi TRACES-järjestelmään. Lue lisää maahantuonnista.

Koiran hakeminen

Koirat tuodaan Sipooseen. Yleensä tuontipäivä on torstai klo 17-18 välisenä aikana. Toivomme, että pystytte hakemaan koiranne itse tai muussa tapauksessa järjestämään tutun henkilön hakemaan koiran. Meillä kaikilla on kotonamme koiria iso joukko, joten hoitopaikan järjestäminen on vaikeaa.

Muistakaa ottaa mukaan kaksi kestävää hihnaa (ei flexiä!), kaulapanta ja valjaat. Valitkaa varusteet, joissa on paljon säätövaraa! Jos luoksenne on tulossa arka koira, ottakaa muiden varusteiden lisäksi mukaan kiristyvä noutajahihna (ehkäisemään pannan ja valjaiden läpi livahtamista ja karkaamista).