Adoptio-ohjeet

Tutustuthan ohjeisiin huolella ennen hakemuksen täyttämistä.

Ehdot onnistuneelle adoptiolle

 • Edellytämme koiranottajilta vähintään 23 vuoden ikää. Tämän nuoremmille yhdistys ei luovuta koiria.
 • Koiraa ei pääsääntöisesti adoptoida perheeseen jossa on alle 8-vuotias lapsi tai jossa lapsen hankkiminen on suunnitteilla lähivuosina.
 • Tarhakoiraa ei suositella henkilöille, joilla on heikentynyt immuunipuolustus.
 • Emme luovuta koiria päihdeongelmaisille tai henkilöille, joilla on koiran hoitoon olennaisesti vaikuttava sairaus tai mielenterveysongelma.
 • Koko perheen tulee olla samaa mieltä koiran hankinnasta ja sitoutua siihen.
 • Koiraa harkitsevan tulee ymmärtää, että kulukorvaus on vain pieni osa koirasta koituvista menoista. Lisäksi on varauduttava mm. eläinlääkärikuluihin ja koiran ruokkimiseen laadukkaalla ravinnolla. Hyvin usein löytökoira tarvitsee esimerkiksi hammashoitoa heti kotiuduttuaan.
 • Suomeen tullessaan koiralla voi olla ripulia aiheuttava giardia tai antibiooteille vastustuskykyinen esbl-ominaisuus, joihin tulevan kodin on syytä varautua. Tutustu molempiin aiheisiin etukäteen täällä.
 • Koiran tulevassa kodissa on oltava vakituiset tulot ja säännöllinen elämänrytmi.
 • Koiran adoptiota tulee olla harkittu perusteellisesti, ja koiraan on sitouduttava koko sen elämän ajaksi. Mieti, mahtuuko koira elämääsi parhaimmillaan yli kymmenen vuoden ajan.
 • Vaikka yhdistys auttaa koiran uudelleensijoituksessa mahdollisten ongelmien takia (esim. omistajan sairastuttua vakavasti), syitä koirasta luopumiseen eivät ole avioero, lapsen syntymä, muutto, opiskeluiden aloitus tai työttömyys. Nämä asiat ovat osa elämää, ja koiranomistajan on varauduttava huolehtimaan koirastaan kaikissa elämäntilanteissa.
 • Koiria ei luovuteta pelkästään ulkona asuviksi.
 • Koiravaraajan yhteydenoton ehtona on, että adoptiohakemuksen kaikki kohdat on täytetty huolellisesti ja sivujemme adoptio-ohjeisiin on tutustuttu. Tutustu myös adoptiosopimukseen etukäteen yhdessä muiden perheenjäsenten kanssa ja mieti, oletko valmis sitoutumaan siinä mainittuihin ehtoihin.
 • Suosittelemme vahvasti, että perheeseen ei hankita samaa sukupuolta olevia koiria alle kahden vuoden ikäerolla.
 • Vaikka pyrimme välittämään vain hyväluonteisia koiria, voi koiran käytöksessä silti ilmetä ongelmia Suomeen tulon jälkeen. Koirilla voi olla esimerkiksi vaikeuksia sopeutua kaupunkielämään, vahtiviettiä, erilaisia pelkotiloja tai eroahdistusta. Uudella kodilla tulee olla keinot näiden haasteiden voittamiseksi ja halu panostaa koiran auttamiseen. Jos koiralla ilmenee käytöstä, joka saattaa johtua kivusta, on kodin selvitettävä kivun syy ja huolehdittava sen hoidosta.

Adoptioprosessi

Adoptioprosessi aloitetaan täyttämällä adoptiohakemus ajan kanssa.

HUOM! Tarhoilla olevista koirista ei toistaiseksi oteta vastaan uusia hakemuksia, koska tällä hetkellä ei ole tietoa siitä, milloin Suomen ja Venäjän välinen raja aukeaa muulle kuin välttämättömälle rahtiliikenteelle. Suomessa olevien koirien adoptiot jatkuvat normaalisti.

Jos yhdistys kokee hakemuksen sopivaksi, koiravaraajamme ovat yhteydessä hakijaan noin kahden viikon kuluessa sähköpostilla. Huom, viestit päätyvät välillä roskapostikansioon, joten se kannattaa myös tarkistaa. Emme ota yhteyttä löytökoiralle epäsopiviksi kokemiimme koteihin. Yhteydenottoa seuraa puhelinhaastattelu, jota varten koiravaraaja sopii kotiehdokkaan kanssa haastatteluajan. Haastattelun tavoitteena on keskustella koiran hankinnasta perusteellisesti ennen adoptiopäätöstä. Pyrimme sijoittamaan jokaisen koiran juuri sille sopivaan kotiin. Koiravaraaja auttaa hakijaa valitsemaan perheeseensä sopivimman koiran.

Jos haastattelun jälkeen päädytään koiran varaukseen, on hakijan täytettävä adoptiosopimus ja maksettava koiran kulukorvaus. Sopimusta tulee lähettää kaksi samanlaista, molemmat täytettyinä ja allekirjoitettuina. Liitä mukaan postimerkillä ja omalla osoitteellasi varustettu palautuskuori. Oman kappaleesi sopimuksesta saat tässä kuoressa takaisin muutamien viikkojen kuluessa. Lähetä samassa kuoressa myös kuitti suoritetusta maksusta. Osoitteen löydät sopimuksesta tai yhteystiedoista.

Maksu suoritetaan tilillemme Nordea FI36 1544 3000 1856 99. Merkitse viestikenttään koiran nimi. Huom! Maksua ei palauteta, jos adoptoija peruu varauksen. 

Viipurin Koirat ry pidättää itsellään oikeuden purkaa varaus, jos tulee ilmi seikkoja, jotka eivät puolla koiran luovuttamista kyseiseen kotiin.

Kun olemme saaneet adoptiosopimuksen ja koiran maksun, otamme yhteyttä sähköpostitse tai puhelimitse ilmoittaaksemme koiran Suomeentulopäivän. Samalla annamme ajo-ohjeet hakupaikalle Sipooseen.

Kustannukset

Koiran kulukorvaus on 540 €

Hinta koostuu

 • rabiesrokotevasta-ainetestistä (hinta noin 106 €) ja tautitesteistä*
 • eläinlääkinnällisestä rajatarkastustuksesta (sis. asiapapereiden ja mikrosirun tarkistamisen sekä tietojen rekisteröimisen Traces-järjestelmään, hinta 142 €)
 • terveystodistuksesta, rokotusvihkosta ja tunnistesirusta (koiran sirunumero rekisteröidään myös yhdistyksen nimissä turvasiru.fi-palveluun parin kuukauden sisällä Suomeen tulosta
 • kahdesta rabiesrokotuksesta, joista jälkimmäinen annettu vähintään 28 vrk ennen tuontia
 • kahdesta yhdistelmärokotuksesta (sisältää suojan tarttuvaa maksatulehdusta, penikkatautia, parvoripulia ja leptospiroosia vastaan, usein myös kennelyskää vastaan)
 • ekinokokkimadotuksesta ja ulkoloishäädöstä (Frontline, Stronghold, Advocate tai Inspector Total C) 1–5 vrk ennen tuontia
 • koiran kuljetuksesta maanteitse Viipurista Vaalimaan raja-aseman kautta Suomeen
 • ylläpidosta Viipurissa ennen adoptiota
 • koiran mukaan annettavista matolääkkeistä (kerta-annos Drontalia & 5 pv kuuri Axiluria), desinfioivasta shampoosta (Douxo Pyo tai Hexocil) ja probioottivalmisteesta (Canius)
 • tarkemman erittelyn löydät Maahantuonti-osiosta

*Koirat testataan Responsible Rescue -kriteerien mukaisesti ennen tuontia sydänmadon (Dirofilaria immitis), ihomadon (Dirofilaria repens), ehrlichioosin, anaplasmoosin ja babesioosin varalta. Lisäksi koirilta testataan leishmania, hepatozoonoosi ja hemoplasmoosi. Kotihoidossa olevia koiria testataan pistokokein moniresistenttien bakteerien varalta. Rabiesvasta-aineiden määrittäminen tehdään National Veterinary Institutessa Ruotsissa.

Koirille on hyvä tehdä terveystarkastus muutaman viikon kuluessa saapumisesta. Myös hampaiden kunto on tarkastettava ja ne on tarvittaessa hoidettava. Uuden kodin on vietävä koira sterilisoitavaksi/kastroitavaksi Suomessa 6 kk sisällä saapumisesta, mikäli koiralle ei ole tehty tätä toimenpidettä Viipurissa. Valtaosa koirista leikataan jo Viipurissa. Suosittelemme sydänmato- ja Dirofilaria repens -testien uusimista 6–7 kk kuluttua tarhalla tehdyn testin jälkeen.

Lue lisää ohjeita uuden kodin oppaastamme.

Kulukorvaus kodinvaihtajakoirasta on 300 €

Koiran hakeminen

Koirat tuodaan Sipooseen. Yleensä tuontipäivä on torstai klo 17–18 välisenä aikana, koiravaraajasi ilmoittaa tarkan päivämäärän ja kellonajan. Koiran hakuun tarvitaan auto, sillä juuri tarhalta tullutta koiraa ei voi turvallisesti kuljettaa julkisilla kulkuvälineillä. Koiraa hakemassa on hyvä olla kaksi henkilöä, jolloin toinen voi ajaa autoa ja toinen seurata koiran matkustamista.

Muistakaa ottaa mukaan kaksi kestävää hihnaa (ei flexiä!), kaulapanta ja valjaat. Valitkaa varusteet, joissa on paljon säätövaraa! Jos luoksenne on tulossa arka koira, ottakaa muiden varusteiden lisäksi mukaan kiristyvä noutajatalutin (ehkäisemään pannan ja valjaiden läpi livahtamista ja karkaamista). Kuljetushäkki on hyvä varuste varsinkin aroilla ja pitkälle matkustavilla koirilla.

Tuomme koirat Suomeen maa- ja metsätalousministeriön voimassaolevia maahantuontimääräyksiä noudattaen. Yhdistyksellä on voimassa oleva aluehallintoviraston myöntämä eläintenkuljetuslupa ja kuljettajamme ovat osallistuneet eläinkuljettajakoulutukseen. Viipurin Koirat ry on rekisteröitynyt eläinten maahantuojaksi TRACES-järjestelmään. Lue lisää maahantuonnista.