Maahantuonti

Viipurin Koirat ry tuo koirat maahan vastuuntuntoisesti ja viranomaisten määräyksiä noudattaen. Noudatamme tuonneissa kaupallisen tuonnin ehtoja EU:n ulkopuolisista maista. Viipurin Koirat ry rekisteröitynyt koko EU:n kattavaan TRACES-järjestelmään, jonne kaikki yhdistyksemme kautta maahantuodut koirat merkitään. Kaikki kauttamme maahantuotavat koirat käyvät läpi eläinlääkinnällisen rajatarkastuksen Vaalimaan raja-asemalla.

Jokainen yhdistyksen maahantuoma koira on rokotettu rabiesta vastaan (vähintään 21 vuorokautta ennen tuontia) sekä tarttuvaa maksatulehdustapenikkatautia, parvoripulia ja leptospiroosia vastaan. Joillakin koirilla on myös kennelyskärokote. Koirat saavat ennen maahantuloa lääkityksen ekinokokkimatoa vastaan sekä ulkoloishäädön. Koirilla on tunnistusmerkintä eli mikrosiru. Koirasta maksettavalla kulukorvauksella katetaan sirutuksesta, rokotuksista, madotuksesta, kuljetuksista ja rajatarkastuksesta aiheutuvat kulut.

Viipurin Koirat ry:llä on Etelä-Suomen aluehallintoviraston myöntämä eläinkuljetuslupa. Koirat kuljetetaan eläinkuljetuskäyttöön hyväksytyssä autossa, jonka kuljettaja on suorittanut eläinkuljettajakoulutuksen.

Jokainen koira saa uuteen kotiin mukaansa rokotusvihkon ja kopion maahantuontitodistuksesta (CVED). Koirista laaditaan adoptiosopimus yhdistyksen ja adoptoijan välillä. Huom! Toisin kuin EU:n alueelta adoptoiduilla rescuekoirilla, Venäjältä tuotavilla koirilla ei ole EU-passia. 

---

Venäjältä tuodaan Suomeen myös valitettavan paljon laittomasti koiria, erityisesti pentuja. Nämä koirat eivät ole usein saaneet edes rabiesrokotusta, eikä niiltä löydy myöskään mikrosirua. Kun laittomasti maahantuotu koira jää viranomaisten haaviin, on sen kohtalo karu: koira joudutaan käytännössä palauttamaan Venäjälle tai lopettamaan, sillä Suomesta puuttuu vakituinen karanteenitila koirille. Nämä pennut sairastavat myös usein esimerkiksi parvoa, jonka hoidattaminen eläinlääkärillä tulee helposti kalliiksi – jos pentu edes selviää sairaudestaan hengissä.

Jos harkitset koiran hankintaa, tarkista siis aina, että koiran tausta on kunnossa: jos koira on tuotu ulkomailta, on luotettavinta hankkia koira vain Eviran TRACES-järjestelmään rekisteröityneen, maahantuontimääräyksiä vastuuntuntoisesti noudattavan yhdistyksen kautta. Yksityiset ihmiset eivät edes saisi tuoda laillisesti koiria myyntitarkoituksessa Suomeen, elleivät he ole rekisteröityneet Eviraan kaupallisiksi tuojiksi.

Pentutehtailulla ja rescuetoiminnalla ei ole mitään tekemistä keskenään. Pentutehtailu perustuu rahantekemiseen koirien hyvinvoinnin kustannuksella: tavoitteena on ainoastaan myydä mahdollisimman paljon pentuja niiden hoidosta saati tulevaisuudesta välittämättä. Löytökoiria auttava Viipurin Koirat ry on taas voittoa tavoittelematon yhdistys, joka auttaa omistajiensa hylkäämiä koiria uuteen elämään Suomessa. Adoptoimalla hylätyn koiran pelastat tämän koiran elämän, etkä koskaan tue hämärää pentutehtailua.