Nyyti

SUOMESSA
Sukupuoli: narttu (sterilisoitu)
Koko: pieni (alle 10 kg)
Syntymäaika: 9/2018

9.12.2019
Nyyti on harjoitellut kotikoiran elämää nyt kolmen kuukauden verran hoitopaikassaan pk-seudulla.

Nyytin kuulumisia hoitopaikasta:

"Nyyti on ollut kotihoidossa nyt kolme kuukautta ja reipastunut sinä aikana paljon. Alussa kiersimme Nyytin kanssa ulkona aina saman lyhyehkön lenkin, koska ohikulkevat autot ja ihmiset sekä erilaiset äänet aiheuttivat Nyytissä epävarmuutta ja pelkoa. Tällä hetkellä Nyyti kulkee ulkona jo yksin melko reippaana häntä pystyssä ja nenä maassa nuuskien, ainoastaan kovat äänet aiheuttavat pysähtymistä ja ihmettelemistä. Tutussa ympäristössä kodin lähiympäristössä liikkuminen sujuu kuitenkin hyvin. Perheen kahden vanhemman koiran kanssa lenkkeillessään Nyyti on hyvinkin rohkea ja nauttii ympäristön tutkimisesta.

Nyyti on alusta alkaen tullut hyvin toimeen perheen kahden seniori-ikäisen koiran (narttu ja uros) kanssa ja ottaa niistä mallia sekä ulkona että sisällä. Ihmisten kohtaaminen on ollut hieman haasteellisempaa. Nyyti on ollut alusta asti vahvasti leimaantunut perheen äitiin ja hakenut häneltä huomiota ja kulkenut perässä. Perheen isän Nyyti hyväksyi seuraavaksi alkuvaiheen murinoitten jälkeen ja nyt hakee häneltäkin huomiota ja lähtee innokkaasti hänen kanssaan lenkille.

Lapset (16 ja 10 v) olivat alussa Nyytille kauhistus, Nyyti murisi ja haukkui kun he tulivat lähelle ja myös hyökkäili heitä kohti, ei kuitenkaan koskaan koskenut heihin. Hyvien käytännön asiantuntijaneuvojen avulla tilanne muuttui ja Nyyti on nyt rauhoittunut ja rentoutunut myös lasten kanssa, kaikki murina ja haukkuminen on jäänyt pois. Kotiin tuleville vieraille Nyyti edelleen haukkuu eikä uskalla heitä lähestyä. Tutut vierailijat Nyyti hyväksyy jo paremmin ja käy joskus ottamassa naminkin kädestä, ei kuitenkaan anna koskea itseensä.

Alussa Nyyti nukkui yönsä omalla pedillään sille varatussa rauhallisessa paikassa. Tällä hetkellä Nyyti nukkuu olohuoneen nojatuolissa tai uudella lempipaikallaan sohvalla, josta voi seurata talon tapahtumia. Nyyti on rentoutunut niin, ettei sen enää tarvitse jatkuvasti seurata perheen äitiä kaikkialle vaan se viihtyy muidenkin perheenjäsenten läheisyydessä. Perheen vanhempaan rauhalliseen kissaan Nyyti on tutustunut ja välillä nuuskuttelee kissan kanssa nenät vastakkain. Jos kissa olisi pelokas ja ryntäisi tiehensä saattaisi Nyyti kuitenkin innostua lähtemään perään.

Sisällä Nyyti ei normaalisti hauku ja yksinolot koirakaverien kanssa sujuvat hyvin. Alussa Nyyti nappasi suuhunsa kaikkea mitä löysi ja pureskeli ne rikki, varsinkin kengät olivat suosiossa. Nyt kengät saavat jo olla rauhassa, mutta lattialle pudonneet sukat ja käsineet Nyyti nappaa suuhunsa, ei kuitenkaan enää pureskele niitä rikki. Pahvin ja paperin silppuaminen sen sijaan sujuu hyvin, jos sellaisia osuu tielle. Puruluitten kaluaminen ja leikkiminen pehmoleluilla on kotona Nyytin mielipuuhaa. Nyyti on jo lähes sisäsiisti, pissat tulevat vielä joskus lattialle, jos aamulla ei lähdetä tarpeeksi aikaisin ulos. Autoilu on sujunut mukavasti eikä pahoinvointia ole huomattavissa. Julkisissa kulkuneuvoissa Nyyti ei ole uskaltautunut matkustamaan.

Muutos tarhalla olleen pelokkaan pikkukoiran, josta näkyi kopin ovensuulla vain kuononpää ja etutassut ja nykyisen Nyytin välillä on todella suuri. Nyyti on hellyttävä, utelias ja iloinen pikkukoira, joka reipastuu ja rohkaistuu koko ajan, matkaa on kuitenkin vielä kuljettavana. Ihanteellinen koti Nyytille olisi rauhallisella paikalla, mielellään omakoti- tai rivitalossa sijaitseva aikuiskoti. Myös koti, jossa on yksi tai kaksi isompaa lasta voisi tulla kysymykseen, tällöin lapsia on kuitenkin ohjattava Nyytin kanssa toimimiseen. Nyyti myös tarvitsee kodin, jossa on reipas koirakaveri näyttämässä mallia. Nyytin tulevan omistajan tulee ymmärtää, että Nyyti tarvitsee runsaasti aikaa, kärsivällisyyttä, rauhallista lähestymistä, lempeää käsittelyä ja rakkautta kasvaakseen siksi ihanaksi koiraksi, jonka hoitoperhe jo usein näkee."

Nyytin yhteyshenkilönä toimii Arja.

15.9.2019
Pikkuinen Nyyti ujostelee, mutta suhtautuu ihmisiin ystävällisesti. Nyyti on tavattavissa pk-seudulla.

Heinäkuun helteillä Irinan tarhalle saapui pikkuinen Nyyti. Miten ja miksi Nyyti joutui hylätyksi, siitä tarkempia tietoja ei ole olemassa. Samoihin aikoihin tarhalle saapui useampia koiria, joita oli löydetty ulkoa kodittomina. Nyyti oli yksi näistä monista tulijoista.

Tarhalla ollessaan Nyyti pujahti usein koppiin piiloon, kun näki vieraiden tulevan aitaukseen. Kun Nyytin kävi rauhallisesti etsimässä ja otti syliin, istui tyttö siinä ihan sievästi ja antoi silitellä. Tarhalla lenkillä käydessä jäi vaikutelma, ettei hihnassa kävely ollut Nyytille kovinkaan tuttua entuudestaan. Jännitystä oli niin paljon ilmassa, etteivät Nyytin jalat tahtoneet oikein kantaa, mutta rapsutettavana oleminen näytti olevan kuitenkin mukavaa. Meluisa tarha ja ahdas aitauksellinen täynnä vieraita koiria oli varmastikin Nyytille haastavaa aikaa.

Nyytille sattui onnenpotku ja ihastuttava ujopiimä pääsi Suomeen kotihoitoon. Kotihoidossa Nyyti on jo hieman reipastunut. Pientä lenkkiä on kävelty ulkona ja totuteltu uusiin olosuhteisiin. Hoitopaikan kissaa on tavattu nenätysten ja se ei ole aiheuttanut suurempia reaktioita Nyytissä. Nyytillä on kaverina seniori-ikäiset uros- ja narttukoirat.

Nyyti vaikuttaa herkältä koiralta, joka ei välttämättä ole ollut kovin paljoa ihmisten kanssa tekemisissä aiemmin. Nyyti tulee tarvitsemaan arkaa koiraa ymmärtävän kodin, jossa ujoilevaa koiraa osataan kannustaa ja antaa rohkaistua omaan tahtiinsa. Kotona oleva mukava koirakaveri on Nyytille tärkeä esimerkin antajana ja auttaa myös osaltaan tottumisessa isoon maailmaan. Nyyti voisi viihtyä hyvin rauhallisessa ympäristössä taajamassa tai maaseudulla.

Nyyti on tautitestattu. Nyytiltä testattiin negatiivisiksi anaplasmoosi, erlichioosi, sydänmato (Dirofilaria immitis), Dirofilaria repens, babesioosi sekä Mycoplasma haemocanis. Viipurin Koirat testasi Nyytiltä myös rabiesvasta-ainetason ja se ylitti tarvittavan 0,5 IU/ml.

Viipurin koirat - Nyyti 19.7. & 13.8.2019

Huomioithan, että koirien kuvaukset on kirjoitettu niitä tarhaoloissa tai kotihoidossa tarkkailemalla, ja niiden käyttäytyminen saattaa muuttua uuteen kotiin kotiutumisen myötä. Tutustu ensin huolellisesti adoptio-ohjeisiin kodin tarjoamista harkitessasi ja täytä sitten adoptiohakemus.